Frica la interviu – cauze, efecte si ce trebuie sa faci pentru a le invinge?
Visul tau este acela de a gasi un job care sa fie reprezentativ pentru calificarea si experienta ta, sa evoluezi si sa iti gasesti in sfarsit acel loc de munca perfect pentru tine. Incepi sa aplici cu entuziasm si reusesti intr-o anumita perioada sa stabilesti si primele interviuri. Dar, dupa ce termini de vorbit, simti ca incepi sa treci de la entuziasm la teama. Dar nu esti singurul care este in aceasta situatie. Multi candidati se simt nesiguri, se tem ca vor avea emotii, se tem ca nu vor putea sa ofere raspunsuri inteligente sau se tem ca tot efortul a fost doar timp pierdut.
Pentru a veni in ajutorul tau iti vom explica putin ce pot sa aiba la baza aceste temeri si care sunt posibilele cauze care au determinat aceste lucruri. De asemenea, iti vom oferi cateva sfaturi care sa iti alunge temerile si sa reusesti la urmatorul interviu.
Frica de a avea emotii atunci cand mergi la interviu
Sursa acestei temeri poate sa fie chiar un interviu anterior la care ai participat, dar acest lucru nu inseamna ca toate vor fi la fel. Observa limbajul corpului angajatorului si vei putea stabili in curand ca poti sa iti controlezi emotiile si sa te simti mai relaxat. Evita pe cat posibil sa privesti in jos sau sa faci miscari nervoase cu mainile. Cel mai bine este sa privesti recrutorul direct in ochi si sa ii arati ca esti hotarat si increzator in oportunitatea care te-a adus in acest moment.
Mentine un ton placut al vocii si incearca sa te controlezi oricat de emotionat ai fi. Zambeste si arata incredere recrutorului chiar daca rolul sau este acela de a te pune in dificultate cu anumite intrebari. Daca nu stii sa oferi un raspuns concret la o intrebare alege sa fii diplomat si sa povestesti despre cum ai crede tu ca ai rezolva o anumita situatie. Un astfel de raspuns ii va oferi recrutorului informatia ca esti un om cu picioarele pe pamant si chiar daca nu le stii pe toate poti oricand sa vii cu solutii demne de a fi luate in considerare.
![]() |
Teama ca nu vei sti ce sa raspunzi
Oricat de mult te-ai pregati pentru un job de vis exista in mod inevitabil acele intrebari la care nu te-ai astepta. Si, pe cat de simple sunt aceste intrebari pe atat de greu poate sa fie sa gasesti cuvintele potrivite. Incearca sa nu lasi pauze prea mari intre propozitii si sa formulezi un raspuns rapid apeland la informatii din anii de studio sau la experiente anterioare la job.
De cele mai multe ori, recrutorul nu este in cautarea unui raspuns corect ci vrea sa testeze candidatul in ceea ce priveste reactia ta la diverse situatii imprevizibile, asa cum este si formularea unui raspuns rapid. De asemenea, iti urmareste logica si modul in care poti sa raspunzi la o intrebare care vine ca prin surprindere.
Iar daca inca nu te simti pregatit, un consilier in cariera te poate ajuta sa pregatesti raspunsuri si, in acelasi timp simtindu-te pregatit sa raspunzi, sa fii pregatit si emotional.
Teama de a fi judecat
Daca te gandesti in continuu la prestatia ta in cadrul interviului se va instala in mod inevitabil stresul si nu te vei putea concentra asupra faptului ca trebuie sa fii prezent in cadrul discutiei. Nu este prea important daca gresesti deoarece se poate intampla oricui. Trebuie sa te comporti cat mai natural si sa demonstrezi ca esti o persoana care poate sa fie de incredere si sigura pe ea. De asemenea, este important ca in timpul interviului sa nu incerci sa pozezi drept altcineva decat esti pentru ca, daca pana la urma job-ul este al tau si se descopera contrariul vei avea multe de pierdut si la primele disponibilizari sigur vei fi pe lista.
Gandeste-te ca si tu la randul tau esti un judecator si vrei ca oamenii alaturi de care lucrezi sa fie placuti.
Teama ca vei esua
Aceasta este una dintre cele mai mari temeri ale acestui secol. Nu vrei sa te faci de ras in fata prietenilor si familiei ca ai picat interviul, asadar, incerci toate metodele posibile pentru a te asigura ca nu vei esua. Si, cand crezi ca totul este sub control se intampla exact acest lucru. Frica de esec actioneaza inconstient si te face sa te autosabotezi.
Atunci cand esti in fata recrutorului la interviu concentreaza-te asupra prezentului si incearca sa nu te gandesti prea mult la ce se va intampla dupa aceea.
Ce trebuie sa faci pentru a invinge frica de interviu?
Cel mai bun mod prin care poti sa invingi o teama este prin a te confrunta direct cu problema care poate sa stea la baza motivului pentru care de fiecare data esti refuzat la angajare.
Urmeaza un curs de dezvoltare personala deoarece poate sa te ajute sa te cunosti mult mai bine, sa stii care sunt abilitatile tale, sa te valorifici si sa iti elmini temerile avute in legatura cu avansarea catre un nou job.
De asemenea, te pot ajuta foarte mult si sedintele de consiliere profesionala. Uneori, esecul la un interviu este dat si de faptul ca iti supraestimezi sau subestimezi capacitatile si participi la interviuri pentru job-uri care nu te valorifica si nu iti reflecta potentialul real. Un consilier in cariera poate sa iti ofere indrumarea necesara si sa defineasca pasii esentiali pentru a gasi fericirea pe cale profesionala.
Daca ai parcurs acesti pasi si inca nu te simti pregatit, un consilier in cariera te poate ajuta sa pregatesti raspunsuri si, in acelasi timp simtindu-te pregatit sa raspunzi, sa fii pregatit si emotional.
Sunt aici sa te ajut sa evoluezi profesional!